Stagiaire aan het woord: Claudia deelt haar ervaringen

publish date
08.02.2018

Claudia Dominicus koos Europa Direct als haar stageplaats. Claudia studeert aan de Universiteit Antwerpen en volgt de Master Internationale betrekkingen. Van begin september tot eind januari trok ze rond in de provincie, bezocht ze Brussel meerdere keren en was ze verantwoordelijk voor uiteenlopende taken. Wil je graag een beeld krijgen van hoe een stage er bij ons uit kan zien? Lees dan de ervaringen van Claudia. Weetje: na haar stage kon Claudia gelijk aan de slag op de Europa-afdeling van Rijksdienst Ondernemend Nederland in Utrecht. We wensen haar veel succes.

Waarom koos je Europa Direct als stageplaats?

In de eerste plaats was dat de boeiende vacature. Het leek mij een stage met veel afwisselende taken en dat bleek uiteindelijk ook zo te zijn. Daarnaast is het ook veel gemakkelijker om binnen te geraken bij een Provincie voor een stageplaats, dan bij bijvoorbeeld een ambassade of een Europese instelling. Vaak mag je als stagiair bij lagere bestuursniveaus veel meer taken doen en ik wilde echt praktijk skills leren waaraan ik iets zou hebben voor mijn vervolgcarrière. Per slot van rekening maakt het niet uit waar je bepaalde vaardigheden hebt geleerd, als je ze maar kunt. 

Wat zijn de belangrijkste dingen die je hebt geleerd?

Tijdens deze stage heb ik allereerst geleerd om in kindertaal de Europese Unie uit te leggen aan leerlingen van de basisschool. Dat was een hele uitdaging, maar erg leuk om te doen. Ook heb ik veel geleerd over hoe je Europa op een laagdrempelige manier kunt uitleggen aan de burger. Het Pop up Europa programma vond ik een heel boeiend project om op de voet te volgen. Ook heb ik mijn kennis enorm vergroot op het vlak van Europese (subsidie)programma's. Dat zijn zaken die je op de universiteit niet krijgt verteld, maar waarin wel veel werk te vinden is. 

Wat was je leukste moment? 

Er zijn zoveel leuke momenten gepasseerd, dat ik het maar samenvat in een top 3. Het leukste moment vond ik het bijwonen van de EuropCom Conferentie in Brussel, waar Dienst Europa de Communicatie Award van 2017 kreeg. Ook de andere dienstreizen naar Brussel waren erg leuk. Ik heb o.a. een lezing van Juncker bijgewoond en een leerkrachtendag in het Europees Parlement, waarbij gelegenheid was om Vlaamse Europarlementariërs vragen te stellen. 

Daarnaast heb ik samen met Europakring Antwerpen (EKA) een panelgesprek georganiseerd rond de Europese Unie en China. Hiervoor heb ik de rode lijn van het panelgesprek uitgezet, de actualiteit hier rond gevolgd en samen met EKA naar sprekers gezocht. Als laatste vond ik het erg leuk om een Europaquiz te organiseren. Samen met de stagiair van Europe Direct Den Haag hebben we een pubquiz editie in Den Haag georganiseerd. Meer dan 150 mensen schreven zich in! Aan het eind van mijn stage heb ik deze quiz nog een keer in Lier georganiseerd voor een honderdtal scholieren vanuit heel de EU. Opnieuw een groot Europees succes!

Wat vond je het moeilijkst?

Tijdens de stage heb ik meerdere moeilijke momenten gehad. Allereerst moet je als student natuurlijk de overstap maken van het vrije studentenleven naar het semi-werkleven. Het is een geruststelling dat je 'maar' de stagiair bent en je nog wel eens een steekje kunt laten vallen. Ik vond het wel even wennen om opeens 5 dagen te werken. Daarnaast kreeg ik ook een aantal opdrachten tijdens mijn stage, waarvan ik eerst niet wist hoe ik eraan moest beginnen. Gelukkig: opdrachten die eerst heel moeilijk leken, vielen vervolgens reuze mee. Bijvoorbeeld het samenstellen van de Engelstalige pubquiz, de realisatie van de website voor Pop up Europa, een nieuwsbrief over Europese fondsen en het lesgeven tijdens de Europaweken. 

En hoe ga je deze ervaring in de toekomst nog kunnen gebruiken?

Vanwege het feit dat de stage zo veelzijdig was, heeft het me vooral inzicht gegeven in mijn sterke kanten en in welke jobs daarbij passen. Ik heb ook eindelijk een onderwerp gevonden voor mijn masterthesis. Het wordt een onderzoek naar een Europees subsidieprogramma en dankzij deze stage had ik makkelijk toegang tot de juiste contacten hiervoor. Daarnaast heb ik door de opgedane kennis uit deze stage mijn eerste baan gevonden. Ik ga werken als adviseur rond Europese projecten voor de Rijksdienst Ondernemend Nederland.
 

Wil je ook een stage bij ons doen?

Lijkt het je na het verslag van Claudia ook leuk om een stage bij Europa Direct te doen? Contacteer ons dan. Wie weet ben jij binnenkort wel lid van ons team!