Landbouwers gezocht met interesse in bodemleven

publish date
21.02.2021

Ben jij een landbouwer met interesse in bodemleven? Tijdens een begeleidingstraject kunnen we samen het bodemleven op jouw veld ontdekken! Het traject bestaat uit twee bezoeken: één in het voorjaar en één in het najaar van 2021. Bij het eerste bezoek onderzoeken we het bodemleven ter plekke en nemen we een bodemstaal voor analyse in het labo. De voorwaarden voor deelname zijn dat je landbouwer bent en in één van volgende Kempense gemeenten woont: Zandhoven, Grobbendonk, Herenthout, Vorselaar, Lille, Kasterlee, Olen, Geel, Herselt, Laakdal en Meerhout.

Bodemleven?!

Onder de grond krioelt het van de bedrijvigheid! Micro-organismen als gisten en schimmels en grotere dieren als regenwormen, geleedpotigen en insecten voeren daar veel meer uit dan je op het eerste gezicht zou denken. Ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit, voor de vrijgave van nutriënten voor de planten, voor een verbeterde bodemstructuur en ze voorkomen de uitbraak van bodemziekten. 

Samen jouw bodem ontdekken

Landbouwers met interesse in bodemleven kunnen meedoen aan dit begeleidingstraject. Het traject bestaat uit twee bezoeken: 1 in het voorjaar en 1 in het najaar van 2021. Bij het eerste bezoek onderzoeken we het bodemleven ter plekke en nemen we een bodemstaal voor analyse in het labo. We doen dit bij een veld waarover je tevreden bent en een veld dat (vaak) problemen geeft. Bij het tweede bezoek bespreken we deze analyses en vergelijken we de toestand van het bodemleven op jouw veld met anderen in de regio. De bezoeken vinden buiten plaats en iedereen draagt een mond-neusmasker. Zo zorgen we ervoor dat dit begeleidingstraject volledig coronaveilig is. 

In 2021 is er plaats voor 5 landbouwers, in 2022 herhalen we dit nog een keer. Dus wie dit jaar niet mee kan doen, kan volgend jaar opnieuw zijn kans wagen!

RURANT_logo banner leader.indd