Sectordagen 2021 Proefbedrijf Pluimveehouderij

publish date
31.03.2021

In maart 2021 organiseerden de onderzoekers van het Proefbedrijf Pluimveehouderij 6 sectordagen. De levendige sectordagen in Geel werden door de geldende coronamaatregelen vervangen door een online alternatief via Microsoft Teams. Op 17, 23 en 24 maart kon je inloggen voor de sectornamiddagen over vleeskippen. Op 18, 22 en 25 maart kon je luisteren naar de presentaties over het onderzoek rond leghennen. Na alle presentaties was er zoals gewoonlijk ruimte voor discussie en vragen.

Sectordagen leghennen

Bij de leghennen kwamen drie onderzoekers van het Proefbedrijf Pluimveehouderij aan het woord. Neil Van den Broeck lichtte het project MitePrevent toe. Ine Kempen deelde onze ervaringen met hele snavels tijdens drie rondes in de stal van het Proefbedrijf Pluimveehouderij. Onderzoeker Nathalie Sleeckx praatte de virtuele aanwezigen ten slotte bij over het demonstratieproject HeleSnavels.

(Her)bekijk hieronder de presentaties van onze sectordagen over leghennen. 

logobalk sectordag leghennen 2021

Sectordagen vleeskippen

De sectordagen over vleeskippen startten met een gezamenlijke uiteenzetting van onderzoeker Peter Bleyen van het Proefbedrijf Pluimveehouderij en twee onderzoekers van Thomas More – Radius. Hieronder kan je de presentatie over het hergebruik van spoelwater van pluimveestallen -van medium voor algenkweek tot aanrijking van kippenvoeder- herbekijken. Afvalstromen verwerken en omzetten naar hoogwaardige stoffen is een basisprincipe van circulaire economie. Kan spoelwater afkomstig van vleeskuikenstallen efficiënter gebruikt worden door het toe te voegen aan algen in hun kweekproces? Kunnen we de gekweekte algen terug in het voeder van vleeskippen implementeren? 

Kris De Baere van het Proefbedrijf stelde 2 nieuwe demonstatieprojecten voor: OptiVac Vleeskip en Alternatieve eiwitten. Na de pauze nam nieuwe collega Tom Van Hertem van het Proefbedrijf Pluimveehouderij het publiek mee naar de warme zomers van de voorbije jaren. Welke technieken houden de temperatuur in de stal ook bij warme dagen optimaal? Hieronder kan je de presentaties herbekijken.

Logobalk sectordagen vleeskippen 2021