{beek.boer.bodem} breidt uit naar de hele vallei van de Kleine Nete

publish date
19.10.2021

Met de droogte van de afgelopen jaren, en met de zware overstromingen van deze zomer, is het onmiskenbaar: we moeten werken aan manieren om ons te wapenen tegen klimaatwijziging. Met gebiedscoalitie {beek.boer.bodem} staan we sinds enkele jaren landbouwers en natuurbeheerders bij met het invoeren van klimaatrobuuste maatregelen op hun gronden. Aanvankelijk in de vier gemeenten van de vallei van de Aa; nu voluit in de hele vallei van de Kleine Nete. 

Van vier naar twaalf gemeenten

Met deze opgedane ervaring breidt {beek.boer.bodem} nu uit naar de hele Kleine Nete-vallei. Maar liefst acht bijkomende gemeenten treden toe tot de gebiedscoalitie. 

Bovendien verwelkomen we ook Innovatiesteunpunt als nieuwe partner. Zij gaan na op welke manier de klimaatrobuuste maatregelen de landbouwer ook een financieel voordeel kan opleveren. Dat kan een extra stimulans zijn om de ecologische maatregelen versneld toe te passen.

Demomarkt in Vorselaar lokt veel geïnteresseerden

Landbouwers, natuurbeheerders, grondeigenaars en beleidsmakers uit de vallei van de Kleine Nete konden op 15 oktober tijdens een demomarkt kennismaken met het uitgebreide menu aan klimaatrobuuste maatregelen van{beek.boer.bodem}. De belangstelling was erg groot, een 70-tal belangstellenden bezocht de verschillende demostands. 

Zo waren er demosntraties van landbouwmachines, waren er leveranciers met bonte zaadmengels, werd de positieve invloed van houtsnippers op de sponswerking van de bodem toegelicht en ontdekten bezoekers hoe we via 'infiltratiespots' water naar de dieperliggende grondlagen kunnen leiden en opslaan.

Bekijk hieronder een videoreportage en enkele sfeerbeelden van de dag.

 

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Veel belangstelling voor de demomarkt 'Klimaatboeren' in Vorselaar.
Een 70-tal mensen bezocht de demomarkt van {beek.boer.bodem} in Vorselaar.

 

Onderzoekers Jan Staes (UA) geeft uitleg over infiltratiespots, waarlangs je oppervlaktewater tot in dieperliggende bodemlagen kunt laten doordringen en opslaan.
Onderzoeker Jan Staes (UA) geeft uitleg over infiltratiespots, waarlangs je water tot in dieperliggende bodemlagen kunt laten doordringen en opslaan.
Regionale zender RTV interviewt landbouwer Louis Leys. Links staat Maarten Raman, projectmedewerker van Boerennatuur
Ook vanuit de media was er veel belangstelling.