Chinese boom die ‘nooit bloeit’ doet het opnieuw

publish date
24.07.2018
???module.newsItem.label.themes???

De warmte van de afgelopen maanden heeft alvast één positief effect: de zeldzame Chinese boom Emmenopterys henryi bloeit in Arboretum Kalmthout! Dit is een opmerkelijke gebeurtenis en alvast hét botanisch hoogtepunt voor het arboretum van dit jaar.

Een bezoeker kijkt naar de bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi, een zonnestraal valt tussen de bladeren van de kruin.

Zeldzame bloeier

Het aantal bloeiwaarnemingen van de Emmenopterys henryi in Europa is heel erg beperkt en uitzonderlijk. In Groot-Brittannië duurde het liefst 75 jaar vooraleer de eerste Emmenopterys in 1987 enkele bloemen kreeg. Daarna was het weer 23 jaar wachten op een volgende waarneming. De boom in Arboretum Kalmthout is de recordhouder, de vorige bloei was in 2016, de volgende keer misschien pas over 20 jaar …

De mooiste boom van China

Zijn ontdekker, Ernest Wilson, omschreef in 1907 de Emmenopterys als de mooist bloeiende boom van de Chinese bossen. De beschrijving van de fijne geur - in de natuur tot 15 km ver te ruiken - en de lange bloeiperiode zorgden voor de mythische status van de Emmenopterys. Het warme weer van de laatste maanden heeft voor rijke knopzetting gezorgd, de bloemen van de Emmenopterys komen nu volop open. De zomervakantie startte met zonnige en warme dagen, ideaal voor de bloei.

Bovenaanzicht op de bloeiende kruin van de Chinese boom Emmenopterys henryi vanop een stelling, zonnige dag in Arboretum Kalmthout.

Een stelling met uitkijkplatformen

Speciaal om de bijzondere bloei van de Emmenopterys van dichtbij te kunnen bewonderen, laat Arboretum Kalmthout een tijdelijke stelling met 4 uitkijkplatformen bouwen. Het hoogste niveau bevindt zich op 8,5 meter boven de grond, of ruim 10 meter op ooghoogte. Je staat er letterlijk met je hoofd tussen de bloemen en je hebt er een mooi panoramisch uitzicht over de andere bomen in de arboretumtuin.

Bloeiende bloempluimen van de Chinese boom Emmenopterys henryi in Arboretum Kalmthout, trossen van witte trompetvormige bloemen.

Zolang de Emmenopterys bloeit

  • Iedere bezoeker krijgt gratis een rijkgeïllustreerde informatiebrochure
  • Jonge Emmenopterys henryi te koop in het plantencentrum
  • Postkaarten verkrijgbaar in de cadeau- & boekenshop
  • Botanische kleurprenten voor kinderen in de cafetaria
  • ‘Selfie’ fotokader voor fotomoment bij de bloemen bovenaan de stelling

De verwachte bloeiperiode is tot half september. Mis deze unieke gebeurtenis niet en kom de Emmenopterys van dichtbij bewonderen! Arboretum Kalmthout is iedere dag open van 10 tot 17 uur.