De Nekker onthult plannen voor inclusieve speeltuin

publish date
03.06.2024

Op donderdag 6 juni 2024 begint Sport- en Recreatiecentrum De Nekker met de bouw van een geheel nieuwe en inclusieve speeltuin, verdeeld over drie zones. Twee van deze zones gaan midden juli al open en richten zich tot kinderen van 0 tot 6 jaar en van 6 tot 12 jaar. Elk speeltoestel, inclusief een rolstoeltoegankelijke carrousel, zal volledig toegankelijk zijn dankzij speciaal ontworpen matten. De Nekker en provincie Antwerpen investeren in totaal €545.000 in veilig en inclusief spelen op het domein.

Nieuwe speeltuin
3D-ontwerp van de eerste speelzone

“Niet iedereen kan per se op alles spelen, maar iedereen moet wel op iets kunnen spelen”, dat is het uitgangspunt van fabrikant en ontwerper Kompan voor het nieuwe project op De Nekker. In tegenstelling tot de verouderde speeltuin die er nu staat, ligt de focus van de nieuwe speeltuin dus op inclusiviteit, waarbij de toegankelijkheid van zo veel mogelijk speeltuigen van essentieel belang is.

Enkele speeltuigen zijn speciaal ontworpen zodat rolstoelgebruikers hier ook op kunnen spelen, met onder andere een aangepaste schommel en een rolstoeltoegankelijke carrousel. Ook voor mensen met een andere beperking zijn er speciaal ontworpen speelelementen, zoals geluidspanelen, toestellen met visuele impact of onderdelen voor solitair spelen om te ontsnappen aan overprikkeling.

Rubberen matten

In de nieuwe speeltuin van De Nekker worden rubberen opvulmatten op een waterdoorlatende fundering geplaatst en vervolgens met zand opgevuld. Door deze matten kunnen personen die niet goed in het zand kunnen wandelen, of rolstoel- en rollatorgebruikers, zich gemakkelijk verplaatsen tussen de verschillende speeltuigen.

Drie speelzones voor verschillende leeftijden

Later op het jaar introduceert De Nekker nog een speelzones die verbonden zal worden aan deze eerste vernieuwing, namelijk één voor kinderen van 12 jaar en ouder. Tussen midden juni en midden juli zal de huidige speeltuin voor kinderen tussen 1 en 8 jaar, gesitueerd voor de cafetaria van De Nekker, tijdelijk niet toegankelijk zijn.

Carrousel speeltuin
Schommel nieuwe speeltuin