Helaas geen schaatsweekend!

12.02.2021
???module.newsItem.label.themes???

Er kan het komende weekend niet op natuurijs geschaatst worden in de Provinciale Groen- en Recreatiedomeinen. Het ijs is niet dik genoeg om veilig te schaatsen.

In 2012 werd er nog geschaatst in het Vrijbroekpark

Zoals bij elke periode van aanhoudende vorst, meten de domeinwachters van de provinciale groen- en recreatiedomeinen aandachtig de ijsdikte op de vijvers, vennen, grachten en plassen. Van zodra er een ijslaag van 11 tot 12 cm ligt, zoals door de ijsmeesters aangegeven wordt, zou het relatief veilig zijn om grote groepen toe te laten. Maar momenteel zitten de metingen aan een gemiddelde van 6 cm, en dat is te weinig.

Er is ook geen domeinwacht voorzien aan de vijvers om een oogje in het zeil te houden en de veiligheid te verzekeren. Bovendien houdt men rekening met de natuurwaarde van de waters in kwestie. Het belang van de vissen en vogels die er leven, primeert. Dat is zeker het geval in enkele groendomeinen. Daarom vragen de directies met aandrang om niet zomaar op het ijs te gaan!

Niet schaatsen, wel winterpret

Als het vriesweer toch aanblijft, zullen specifieke vijvers en plaatsen aangeduid worden waar wel geschaatst kan worden. Hierover wordt dan meer info gegeven via de website: www.provincieantwerpen.be (gebruik de zoekterm ‘schaatsen’).

Dat alles wil uiteraard niet zeggen dat winterpret verboden is. Integendeel! Kom zeker nog sleeën, slippen, ravotten, glijden en spelen in de laatste resten sneeuw! Er zijn heuvels, ijsplekken, bergjes en sneeuwhopen in overvloed in een domein in je buurt, kom spelen en genieten tot je je vingers en neus niet meer voelt!”

Ook de reguliere (doe-het-zelf) wandelingen en het vaste aanbod zijn in deze omstandigheden het (her)ontdekken waard.