Wandelroutes Groen Kruis

Het gebiedsprogramma Groen Kruis streeft naar groene en recreatieve verbindingen in de noordoostelijke rand van Antwerpen. Daar varen zowel dieren, planten als mensen beter bij. 

Wandelkaart Groen Kruis: 7 groene wandellussen in de noordoostelijke rand van Antwerpen

Helemaal in lijn met de filosofie van Groen Kruis, werkten GruunRant vzw en provincie Antwerpen zeven groene wandelingen die de groene zones in de stadsrand met elkaar verbinden.

Zeven routes, die je naar gebieden brengen zoals het Peerdsbos en het Rivierenhof, en je ook minder bekende pareltjes laten ontdekken. Wat vooral bijzonder is: de volledige wandelroutes zoeken actief het groen op en tonen veel variatie. Zo hop je van park naar boslandschap, via volkstuinen en groenzones, langs kasteeldomeinen en tussen akkers en groene dreven. Waar mogelijk zijn onverharde paden gekozen.

De lusvormige wandelroutes variëren in lengte van 8 tot 18 km en hebben best wel een wat ruiger kantje. Daardoor zijn ze minder geschikt voor de minder mobiele wandelaar, al kun je bijvoorbeeld met een terreinbuggy en een beetje zin voor avontuur de uitdaging wel aangaan.

Alle zeven wandelroutes liggen binnen handbereik van de Anterpenaar en de randbewoner, en bieden je een ideale manier om de stadse drukte even te ontvluchten. Je verkrijgt de gratis wandelkaart bij het onthaal van het Provinciehuis in Antwerpen, en de districten en gemeenten Ekeren (bib Driehoek, districtssecreatriaat poortgebouw Kasteel Veltwijck, CC Hof De Bist), Merksem (bibliotheek, loketten districtshuis), Deurne, Schoten (onthaal gemeentehuis, bibliotheek en balie Vrije Tijd), Wijnegem (gemeenschapscentrum 't Gasthuis), Wommelgem (bibliotheek, onthaal Lokaal Bestuur en polyvalent centrum) en Schilde (dienst burgerzaken gemeentehuis, Toerisme Voorkempen).

De zeven wandelroutes zelf kun je downloaden via de bijhorende links op deze pagina. Je vindt er zowel een drukklaar PDF-bestand als een gpx-bestand voor wandel-apps op je smartphone of gps-toestel. Voor nog meer groene weetjes onderweg kun je terecht op de website van GruunRant.

Wandelkaart Groen Kruis