Bosgroep Zuiderkempen stelt 900 hectare privé-bos open in historische samenwerking

Mountainbiken in de Belse Bossen, wandelen langs het militair verleden in Teunenberg of ravotten in één van de vele speelbossen, deze herfst geniet je volop van de prachtige bossen in de Antwerpse Zuiderkempen. Maar liefst 900 hectare privé-bos met 111 km paden zijn er publiek toegankelijk, waarvan meer dan 100 hectare speelbos. Dit unieke resultaat is het gevolg van de jarenlange werking van de Bosgroep en nauw overleg met provincie Antwerpen en 12 Antwerpse gemeenten.

Verspreid over de regio Zuiderkempen (gemeenten Balen, Herenthout, Herselt, Laakdal, Meerhout, Mol, Olen, Westerlo, Heist-op-den-berg, Hulshout en steden Geel en Herentals) ligt 900 hectare privé-bos dat toegankelijk is voor het publiek. Dit jaar werden al de aparte toegankelijkheidsregelingen samengebracht tot 1 gezamenlijke regeling voor heel de Zuiderkempen. Als bezoeker kan je nu op een wettelijke manier en met goedkeuring van de eigenaar in de bossen wandelen, fietsen en paardrijden. Boseigenaars zijn dankzij de regeling verzekerd en kunnen beroep doen op verdere ondersteuning door de Bosgroep.

De opengestelde bossen tellen ook meer dan 100 hectare speelbos. Jan Seynaeve, coördinator van Bosgroep Zuiderkempen, licht toe: “In Vlaanderen mogen kinderen enkel in privé-bossen spelen als deze in een toegankelijkheidsregeling zitten en erkend worden als speelzone. Als Bosgroep hebben we steeds private boseigenaars gestimuleerd om hun bossen open te stellen voor spelende kinderen. We streven naar een speelbos op wandelafstand in elk dorp in onze regio. Momenteel is dit al het geval in 70% van de dorpen.” 

Ook de landduinenroute die je met de mountainbike aflegt loopt door de opengestelde bossen.
Ook de landduinenroute die je met de mountainbike aflegt loopt door de opengestelde bossen.

Bossen voor iedereen 

Jan Seynaeve duidt de impact van de samenwerking: “Dit project is een inspirerend voorbeeld van wat we kunnen bereiken wanneer verschillende belanghebbenden samenwerken voor een gemeenschappelijk doel. Door meer dan 900 hectare bos open te stellen, krijgt het publiek de kans om te genieten van de natuurlijke pracht van de Zuiderkempen. Dit bevordert de fysieke en mentale gezondheid van onze burgers. Dankzij de opengestelde speelbossen krijgen kinderen een veilige en avontuurlijke omgeving om te spelen, te leren en zich te verbinden met de natuur. We waarderen de inspanningen van private boseigenaars om hun bossen open te stellen.”

Het initiatief toont de welwillendheid van de boseigenaars en doorbreekt het idee dat boseigenaars hun bossen liever privé houden. Een boseigenaar legt uit waarom hij zijn bos openstelde voor het publiek: "Het rendement van een bos zit niet alleen in houtproductie, maar vooral in het plezier om anderen mee te kunnen laten genieten van het bos. Ons bos is een schat die we graag delen met de gemeenschap. We geloven dat we hierdoor de band tussen mens en de natuur versterken."

Privé-eigenaars die hun bos openstellen voor het publiek krijgen in ruil hiervoor hulp van de Bosgroep voor het onderhoud van hun bos. De Bosgroep verwijdert gevaarlijke bomen en helpt bij het opruimen van zwerfvuil.

Meer informatie over de Bosgroepen lees je op www.bosgroepen.be

Ontdek de bossen van de Zuiderkempen

We selecteerden enkele van de leukste routes en speelzones om deze herfstvakantie te ontdekken in de Zuiderkempen: 

Landduinenroute (Belse bossen): De Landduinenroute bestaat uit twee lussen die samen goed zijn voor 36 kilometer fietsplezier. De route doorkruist maar liefst 732 ha bos. De landduinen - die verspreid liggen over het traject - zorgen voor de extra uitdaging. 

Wandellus Teunenberg (Olen): Tijdens deze wandeling van 9 km kom je langs enkele voormalige opslagplaatsen als stille getuigen van het militair verleden en wandel je op de oude spoorlijn die dit gebied doorkruist. In deze groene omgeving wisselen bos en heide elkaar af.

Speelbos Eindhoutberg (Laakdal): Kom ravotten in het speelbos en geniet verder in de naburige speeltuin Dennenoord en het bosbelevingspad.