Gelijke kansen in jouw (genderbewuste) klas

Eva Dierickx

Inhoud?

 

‘Poppen zijn niet voor jongens’, ‘Juf, waarom is dat meisje zo vuil?’, ‘jij mag hier niet spelen, jij bent een meisje’ …  

 

Als kinderen dergelijke uitspraken doen, zijn we geneigd ze af te wimpelen, de schuld bij de ouders te leggen  of algemeen af te keuren (‘dat mag je niet zeggen, dat is niet lief’). We veronderstellen dat kinderen opgroeien tot onbevooroordeelde volwassenen als we niet praten over gender en huidskleur. In tegenstelling tot wat we veronderstellen zijn jonge kinderen niet helemaal onbevooroordeeld. De kleuterjaren zijn daarbij dé vormende jaren voor identiteitsontwikkeling. 

In deze vorming staan we eerst stil bij de ontwikkeling van vooroordelen bij kinderen. Wanneer ontwikkelen die ideeën zich, en hoe komt dit? We doen dit aan de hand van een speelse quiz, waarbij voorbeelden uit de praktijk en onderzoek elkaar afwisselen en versterken. 

Hierna kijken we kritisch naar onze eigen klaspraktijk: welke stereotypes sluipen in het spel en materiaal van élke leerkracht? We screenen daarbij onze leermaterialen en hoeken op genderbias, we kijken naar observatieformulieren en gaan met elkaar in gesprek. Hoe reageer je op onverwachtse uitspraken en waar kan jij nog meer klemtoon op leggen? Doorheen de hele workshop is er ruimte voor interactie, snuisteren in materialen uit het leercentrum en het delen van eigen ervaringen. 

Door wie?

Eva Dierickx is zowel kleuterleerkracht als onderwijskundige. Na enkele jaren in de kleuterklas geeft ze nu les in de lerarenopleiding kleuteronderwijs aan de AP-hogeschool. Daarnaast blogt ze geregeld op kleutergewijs.be. Artikels van haar hand over de kleuterklas verschenen eerder onder meer De wereld van Het Jonge Kind en Zorgbreed.

Voor wie?

leerkrachten kleuter- en lager onderwijs, directie, zorgleerkrachten, pedagogisch begeleiders, …

Datum?

Omwille van de afstandsregels kan deze vorming momenteel niet plaatsvinden. Van zodra samen en in grotere groepen van vormingen genieten in ons leercentrum weer op een veilige manier kan, brengen wij ingeschreven deelnemers op de hoogte.

Inschrijven kan via deze link. Toch nog annuleren omdat de geprikte datum voor jou niet passend is, kan kosteloos tot 7 dagen voor de leeractiviteit.