Train de trainer: kangoeroevoorlezen

Datum/uur
  • woensdag 30 september 2020 van 09.30 uur tot 12 uur
Doelgroepen
  • Leerkrachten

  • Secundair onderwijs

  • Lerarenopleiding

Prijs

Gratis

© Gina Ruzzi

Inhoud?

Droom je ervan dat je leerlingen uit de derde graad verzot zijn op boeken? Wil je hun intrinsieke motivatie om te lezen verdrievoudigen? Er is geen wondermiddel, maar nu wel een tooltas rond kangoeroevoorlezen. Kangoeroevoorlezers zijn jongeren die voorlezen aan kinderen uit een basisschool in de buurt. Uit het enthousiasme van de kinderen en de verantwoordelijke rol als voorlezer putten de leerlingen leesmotivatie. In een traject kangoeroevoorlezen werk je aan 21 van de 27 vakoverschrijdende eindtermen. De afgelopen schooljaren liep het proeftraject in vijf secundaire scholen op het Kiel. De Schoolbrug geeft op 30/9 een train de trainer in docAtlas zodat ook jij of jouw team ermee aan de slag kan.

Een traject kangoeroevoorlezen is bedoeld voor leerlingen van de derde graad van het secundair onderwijs ongeacht taalniveau Nederlands, ervaring met voorlezen of affiniteit met kinderen. Meer weten over kangoeroevoorlezen? Dit filmpje zegt meer over de waarde van het project dan duizend woorden.

Op deze train de trainer kom je alles te weten over het hoe en waarom van het traject, de succesfactoren en de te-vermijden-valkuilen. Alle lesonderdelen passeren de revue en enkele methodieken en ontwikkelde materialen testen we zelf uit. Deze inspirerende voormiddag stoomt je klaar om meteen met jouw klas aan de slag te gaan.

Voor wie?


Deze workshop richt zich in eerste instantie op taalcoaches en leerkrachten van het secundair onderwijs. Bibliotheekmedewerkers, leesbevorderaars en onderwijsondersteuners zijn ook welkom.

Deelname is gratis. Inschrijven is wel verplicht. Leg twee geschikte prentenboeken klaar voor de start van de vorming. Kies voor prentenboeken met een kort verhaal en slechts enkele zinnen tekst per pagina.

De tooltas werd ontwikkeld met steun van de Stad Antwerpen binnen A’REA 2020. Maak al kennis met de tas via de materialenbank van De Schoolbrug of leen ze bij docAtlas.

 

Coronamaatregelen

Deze vorming zal doorgaan via webinar op woensdag 30 september van 9.30 tot 12.00 uur.

 

Volgende van de detaillijst