Vaar je mee door de haven?

Thema's

Ontdek de haven vanop het water tijdens een 2 uur durende rondvaart door de dokken. De gids neemt je mee op sleeptouw en toont je waar onder andere je ontbijt, je sportschoenen en je speelgoed vandaan komt. De nieuwe leerstof inoefenen doen we speelsgewijs met onze doe-koffers. We voorzien ook een gratis lessenpakket ter voorbereiding of als losstaand pakket.

Datum/uur
 • van 3 oktober 2019 tot 18 juni 2020
 • Enkel op donderdag en vrijdag
Doelgroepen
 • Lager onderwijs

Prijs

9 euro per leerling of gratis met een havenvignet

Jongeren spelen wie is wie uit de doe-koffers

We varen twee keer per dag: om 9.30 uur en om 12.30 uur. Tijdens de rondvaart geeft de gids uitleg bij wat je ziet. Hij daagt de leerlingen uit om zelf te zoeken naar voorbeelden uit hun leefwereld. Aan de hand van een tablet tonen we ook wat de leerlingen niet 'live' kunnen zien, hoe een droogdok werkt bijvoorbeeld.

Tijdens de terugvaart gaan we in kleine groepjes aan de slag met verschillende doe-opdrachten. We werken rond de verschillende facetten van de haven en combineren creativiteit met leren.

Bekijk het voorbeeldprogramma.

Lesmateriaal

Het Havencentrum voorziet een uitgewerkte les ter voorbereiding van deze uitstap. Om leerlingen ten volle van de excursie te laten genieten, verwachten we dat de leerlingen al een voorkennis over de haven hebben. In de handleiding voor leerkrachten staat een volledig les rond de haven uitgewerkt, inclusief een activerend hoekenwerk.

Download als pakket

Praktische info

 • Data: de beschikbare vaardata vind je in de kalender onderaan. Per datum kun je de beschikbare plaatsen bekijken
 • Duur rondvaart: 2,5 uur
 • Prijs: 9 euro per leerling (min. 90 euro) of gratis met een havenvignet
 • Lunch: Voorzie zelf lunch. Lunchen aan boord van het schip is niet meer mogelijk: op onze pagina vind je twee mogelijke picknicklocaties.
 • Vertrek- en aankomstplaats: schip Themis 2, Houtdok-Noordkaai, ter hoogte van het gebouw van bpost.
 • Bereikbaarheid: vlot bereikbaar met De Lijn of 30 minuten te voet vanaf het Centraal Station in Antwerpen

Vaardata schooljaar '22-'23

Opgelet! Reserveren kan enkel via ons reservatieformulier en NIET via rondvaart.havencentrum@gmail.com. Dit e-mailadres is enkel in gebruik om de kalender te tonen.

Locatie rondvaart

schip Themis 2, Houtdok-Noordkaai, ter hoogte van het gebouw van bpost.

Opstapplaats_rondvaart

Vaar gratis mee met een havenvignet

Scholen uit stad Antwerpen (en al haar districten) kunnen gratis deelnemen aan deze excursie met een havenvignet dankzij de financiële steun van de stad. Het vervoer naar de vertrekplaats is niet inbegrepen. Meer informatie over het vignet ‘educatieve havenrondvaart’ vind je op www.klasopstap.be/vignetten-voor-daguitstappen.

Wat is er nieuw dit schooljaar?

 • Nieuwe app met mini-games en een volledig nieuw en gratis lespakket.
 • Aangepaste afsprakennota: De afspraken kunnen onderhevig zijn aan veranderingen. Lees die dus zeker na zodat je op de hoogte bent van de huidige afspraken.
 • Vaste vaardagen: bekijk de data in de bovenstaande kalender.