Vaar je mee door de haven?

Thema's

Ontdek de haven vanop het water tijdens een 2 uur durende rondvaart door de dokken. De gids neemt je mee op sleeptouw en toont je waar onder andere je ontbijt, je sportschoenen en je speelgoed vandaan komt. De nieuwe leerstof inoefenen doen we speelsgewijs met onze doe-koffers. We voorzien ook hoekenwerk ter voorbereiding op de rondvaart in de klas

Datum/uur
 • van 3 oktober 2019 tot 18 juni 2020
 • Enkel op donderdag en vrijdag
Doelgroepen
 • Lager onderwijs

Prijs

9 euro per leerling of gratis met een havenvignet

Jongeren spelen wie is wie uit de doe-koffers

We varen twee keer per dag: om 9.30 uur en om 12.30 uur. Tijdens de rondvaart geeft de gids uitleg bij wat je ziet. Hij daagt de leerlingen uit om zelf te zoeken naar voorbeelden uit hun leefwereld. Aan de hand van een tablet tonen we ook wat de leerlingen niet 'live' kunnen zien, hoe een droogdok werkt bijvoorbeeld.

Tijdens de terugvaart gaan we in kleine groepjes aan de slag met verschillende doe-opdrachten. We werken rond de verschillende facetten van de haven en combineren creativiteit met leren.

Bekijk het voorbeeldprogramma.

Lesmateriaal

Het Havencentrum voorziet een uitgewerkte les ter voorbereiding van deze uitstap. Om leerlingen ten volle van de excursie te laten genieten, verwachten we dat de leerlingen al een voorkennis over de haven hebben. In de handleiding voor leerkrachten staat een volledig les rond de haven uitgewerkt, inclusief een activerend hoekenwerk.

Download als pakket

Praktische info

 • Data: de beschikbare vaardata vind je in de kalender onderaan. Per datum kun je de beschikbare plaatsen voor zowel de rondvaart als de lunch bekijken.
 • Duur rondvaart: 2 uur
 • Prijs: 9 euro per leerling (min. 90 euro) of gratis met een havenvignet
 • Lunch aan boord: op aanvraag, aankoop drankje aan 1,5 euro verplicht (ter plaatse cash te betalen)
 • Vertrek- en aankomstplaats: Cad-X, Kattendijkdok-Oostkaai - Londenbrug, 2000 Antwerpen (zie kaartje)
 • Bereikbaarheid: vlot bereikbaar met De Lijn of 30 minuten te voet vanaf het Centraal Station in Antwerpen

Vaardata schooljaar '19 - '20

Opgelet! Reserveren kan enkel via ons reservatieformulier en NIET via rondvaart.havencentrum@gmail.com. Dit e-mailadres is enkel in gebruik om de kalender te tonen.

Locatie rondvaart

Cad-X, Kattendijkdok-Oostkaai - Londenbrug, 2000 Antwerpen

Vaar gratis mee met een havenvignet

Scholen uit stad Antwerpen (en al haar districten) kunnen gratis deelnemen aan deze excursie met een havenvignet dankzij de financiële steun van de stad. Het vervoer naar kaai 23 (Londenbrug) en lunchpakket is niet inbegrepen. Meer informatie over het vignet ‘educatieve havenrondvaart’ vind je op www.klasopstap.be/vignetten-voor-daguitstappen

Wat is er nieuw dit schooljaar?

 • Nieuwe app met mini-games: de leerlingen volgen zelf een product vanaf het land van oorsprong, langs de haven, tot in de winkel.
 • Aangepaste afsprakennota: bij laattijdige wijziging of annulatie zal vanaf dit schooljaar een vergoeding aangerekend worden. Lees de afspraken hier.
 • Vaste vaardagen: bekijk de data in de bovenstaande kalender (vooral op donderdag en vrijdag).