Buitenlesdag 2023

Op donderdag 27 april vliegen alle leerlingen weer buiten tijdens de 7e Buitenlesdag van MOS! Buitenklassen en andere groene zones bewijzen meer dan ooit hun nut. Niet enkel de speelplaats kan dienst doen als buitenklas, ook in de schoolomgeving zijn er plekken die buiten leren mogelijk maken. Denk aan parkjes, sportterreinen, enz. Ook in het PIME te Lier kan je een buitenklas reserveren. 

Dit schooljaar dagen we je opnieuw uit om mee te doen aan de 'Buitenlesdagchallenge' of maak zelf een leuke buitenles met onze tips en inspiratie. 

Wedden dat je leerlingen enthousiast reageren?!

Datum/uur
  • donderdag 27 april 2023
Doelgroepen
  • Niet niveaugebonden

Prijs

Gratis

Banner Buitenlesdag 2023 SO
Buitenlesdag - 27 april 2023

 

Waarom buiten lesgeven?

Buiten leren heeft tal van voordelen: het is goed voor je creativiteit, de leerstof blijft beter 'plakken', het is goed voor je zelfvertrouwen en nog veel meer! Lees er meer over in ons praktijkboek 'Klassen zonder muren' en ontdek de ontelbare voordelen van buitenlessen. 

Doe mee met de Buitenlesdagchallenge!

Speciaal voor MOS ontwikkelde Natuurpunt de Buitenlesdagchallenge in de gratis app ObsIdentify. Met deze app kan je meer dan 22.000 soorten wilde planten en dieren herkennen. We dagen jullie uit om  zoveel mogelijk verschillende soorten te ontdekken.

Ga samen met je klas op safari op en rond je school en breng zoveel mogelijk wilde plant- en diersoorten in kaart. Met de app ObsIdentify van Natuurpunt is dat kinderspel. Deelnemen aan de Buitenlesdagchallenge kan niet enkel op de Buitenlesdag van 27 april, maar van 24 april tot en met 5 mei! Zo kan je bijvoorbeeld als leerkracht in het secundair onderwijs met meerdere klassen op avontuur gaan. 

Lees alles over de Buitenlesdagchallenge

Win win win...

Registreer je school en maak kans op een improvisatieles door actrice en comédienne Veerle Malschaert. Wij schenken twee lessen weg: vallen jullie in de prijzen met jullie kleuters of klassen van het 1e, 2e of 3 leerjaar? Dan geeft Veerle de gastles aan je lerarenteam. Kaap je de prijs weg voor het 4e, 5e, 6e leerjaar of voor het secundair, dan is de les voor een klas. Vul zeker de schiftingsvraag aan het einde in. De scholen die het juiste antwoord op deze vraag het dichtst benaderen, vallen in de prijzen. Bij een ex aequo wint de school die het eerst registreerde. Registreren kan nog tot klokslag 12.00 u. op 27 april 2023.

Nog tips en inspiratie nodig?

Geen nood, MOS helpt je op weg!

- Met buitenlessen starten in het basisonderwijs? Het Stappenplan voor een goede buitenles, de Buitenles Moodmeter en de Buitenleskalender trekken je over de streep.

Lesideeën voor buiten leren in het basisonderwijs

Lesideeën voor buiten leren in het secundair onderwijs

MOS-actiefiches

Leuke voorbeelden

Niet gevonden wat je zocht? Hier vind je nog meer inspiratie!

Reserveer een buitenklas

Provincie Antwerpen beschikt over verschillende domeinen waar je buiten kan leren, spelen, en bewegen. Meer informatie vind je op de website van NME/EDO (Natuur-en Milieu Educatie en Educatie voor Duurzame Ontwikkeling) en via de GroenZoeker, dé referentie voor iedereen die op zoek is naar natuur op wandel-of fietsafstand in de provincie Antwerpen.