Rikkertje Prikkertje

De tweede en derde kleuterklas gaan op een belevende speelse manier op pad. Ontdekken, vertellen, samenwerken, ervaren en directe beleving staan hierbij centraal.

Datum/uur
  • van 26 september 2022 tot 18 november 2022
Doelgroepen
  • Kleuteronderwijs

Prijs

Gratis

Rikkertje Prikkertje is een jong egeltje uit ons bos dat zijn stekels nog moet verdienen. Hiervoor moet hij het bos heel goed leren kennen aan de hand van verschillende opdrachten. Hij heeft wel wat hulp nodig voor die opdrachten. Zijn jullie echte bosspeurneuzen die Rikkertje kunnen helpen om een volleerde egel te worden?

Rikkertje Prikkertje is een onderzoeks-wandeling waarbij kinderen het bos van dichtbij ervaren. Rikkertje start als een naakt bolletje klei, die als maar meer stekels krijgt door opdrachten te volbrengen. Door te voelen, ruiken, luisteren en kijken leren ze spelenderwijs het bos kennen en verdienen ze stekels om van Rikkertje een echte volleerde egel te maken. Op het einde krijgen ze Rikkertje mee naar de klas als aandenken.

De herfstwandelingen lopen van 26 september t.e.m. 18 november. Het programma voor de herfst is volzet, inschrijven is niet meer mogelijk.

De lentewandelingen lopen van 17 april t.e.m. 9 juni. Inschrijven kan vanaf dinsdag 7 maart om 12 uur 's middags.

Afspraken en praktische info

Inschrijvingen:

- Maximum 25 leerlingen. per groep, vanaf 26 leerlingen schrijf je 2 groepen in. 
Bij voorkeur geen klassen samenvoegen tot één groep, dat geeft teveel niveauverschil tussen de leerlingen., waardoor het moeilijk differentiëren is voor onze gidsen.

- Voor type-onderwijs duidelijk vermelden welke leeftijd, type en niveau de kinderen hebben.

- Voorzie minimum 2 begeleiders per groep (verantwoordelijk als kinderen ziek zijn, ongeval hebben, ….). De gids mag NOOIT alleen achterblijven met de klasgroep!

Waar moet je zijn:

- Alle wandelingen starten aan het onthaalgebouw, Boonmarkt 4a. De gids zal jullie daar opwachten.

- Parkeren kan op onze hoofdparking, zowel met bussen als met auto’s.

De wandelingen:

- Een wandeling duurt anderhalf uur voor kleuters en twee uur voor groepen van het lager onderwijs. 
Voor typeonderwijs kan er ook afgeweken worden naar anderhalf uur, in overleg met de gids.

- Alle wandelingen starten in de voormiddag om 9.30 uur. De wandelingen tijdens de namiddag starten om 13 uur. 
Wandelingen ‘Lente- en winter in 1 dag’ starten al om 12 uur en eindigen rond 15 uur.

- Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Aangepaste speel- en regenkledij is noodzakelijk. Stevige stapschoenen of laarzen zijn altijd goed.

- Voorzie een afvalarme versnapering. Eén pak koekjes of een zak appels geeft, in tegenstelling tot een individueel verpakte versnapering, weinig of geen afval.

Categorie

Uitstap - Studie- of schoolreis

Toegankelijkheid

  • gepaste parkeerplaatsen
  • Aangepaste toiletten
  • De groene wandelroute (3,5 km) is verhard met dolomiet en toegankelijk bij alle weersomstandigheden, ook voor mensen met een rolwagen.