Havenhuis, Antwerpen (VOLZET)

De Europese Unie

Hoe is die Europese Unie ontstaan? Wat is de Europese Commissie? Hoeveel lidstaten zijn er? Hoe komt een Europese wet tot stand? Tijdens een interactieve Europa-les krijgen de leerlingen antwoord op deze vragen.

Op twee uur tijd krijgen ze inzicht in het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese Ministerraad en het Europees Parlement. Als ministers stemmen ze een wet over een verbod op plastic zakjes. Na een afsluitende Europaquiz keren de leerlingen als EU-experts terug naar school. 

Havenrondvaart met het Havencentrum

Ontdek de haven vanop het water tijdens een 2 uur durende rondvaart door de dokken. De gids neemt je mee op sleeptouw en toont je waar onder andere je ontbijt, je sportschoenen en je speelgoed vandaan komt. Tijdens deze interactieve rondvaart worden verschillende activiteiten afgewisseld zodat je leerlingen zich geen seconde vervelen. Aan dek ontdekken ze hoe de haven er in’t echt uit ziet en daarna gaan ze ook op bezoek in de stuurhut bij de kapitein. In de tablet-hoek ontdekken ze door mini-games de reis die goederen afleggen van ergens ter wereld, langs de haven van Antwerpen tot bij hen thuis.

Het Havencentrum voorziet een uitgebreid en kant-en-klaar lespakket ter voorbereiding van deze uitstap. De haven heeft een heel eigen terminologie en kent behoorlijk complexe systemen. Om leerlingen ten volle van de excursie te laten genieten, verwachten we dat de leerlingen al een voorkennis over de haven hebben. Je kan dit lespakket gratis downloaden via de website van het Havencentrum.

Praktisch

Wie: 5de en 6de leerjaar basisonderwijs maximum 27 leerlingen 
Dagverloop:
 9.30 tot 15.00 uur
Kostprijs: €9 per leerling of gratis met een havenvignet (https://www.klasopstap.be/vignetten-voor-daguitstappen). Na de bevestiging van je reservatie zal het Havencentrum contact opnemen om je toegang tot de rondvaart te verzekeren en de facturatie te regelen.
Waar:

  • EUropa Xpert: Havenhuis, Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen
  • Havenrondvaart: schip Themis 2, Houtdok-Noordkaai, ter hoogte van het gebouw van bpost. Bereikbaarheid.

Voorwaarde: Deelnemen aan EUropa Xpert kan enkel door beide programma’s te combineren. 

Extra info:

  •  Alle deelnemers moeten stevige schoenen en kledij aangepast aan het weer dragen. Kleedjes of rokjes zijn niet handig omdat je een reddingsvest moet dragen.
  • Het schip is jammer genoeg niet toegankelijk voor mensen die slecht te been zijn of een rolstoel gebruiken.