Havenhuis, Antwerpen

De Europese Unie

Hoe is die Europese Unie ontstaan? Wat is de Europese Commissie? Hoeveel lidstaten zijn er? Hoe komt een Europese wet tot stand? Tijdens een interactieve Europa-les krijgen de leerlingen antwoord op deze vragen.

Op twee uur tijd krijgen ze inzicht in het ontstaan van de Europese Unie, de werking van de Europese Ministerraad en het Europees Parlement. Na een afsluitende Europaquiz keren de leerlingen als EU-experts terug naar school. Als ministers stemmen ze een wet over de Europese havens.

Havenrondvaart met het Havencentrum

Ontdek de haven vanop het water tijdens een 2 uur durende rondvaart door de dokken. De gids neemt je mee op sleeptouw en toont je waar onder andere je ontbijt, je sportschoenen en je speelgoed vandaan komt. In een tablet hoek ontdekken de leerlingen door middel van mini-games “de reis” van een typisch product uit de haven van Antwerpen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een banaan volgen vanop de plantage tot in de winkel. De nieuwe leerstof inoefenen doen we spelenderwijs met onze doe-koffers.

Het Havencentrum voorziet een uitgewerkte les ter voorbereiding van deze uitstap. De haven heeft een heel eigen terminologie en kent behoorlijk complexe systemen. Om leerlingen ten volle van de excursie te laten genieten, verwachten we dat de leerlingen al een voorkennis over de haven hebben. Je kunt deze les downloaden via de website van het Havencentrum.

Praktisch

Wie: 5de en 6de leerjaar basisonderwijs maximum 27 leerlingen 
Dagverloop:
 9.30 tot 15.00 uur
Kostprijs: €9 per leerling of gratis met een havenvignet. Na het bezoek neemt het Havencentrum contact op voor de facturatie. https://www.klasopstap.be/activiteiten/havenrondvaart
Waar: Havenhuis, Zaha Hadidplein 1, 2030 Antwerpen
Voorwaarde: Deelnemen aan EUropa Xpert kan enkel door beide programma’s te combineren. De leerlingen moeten tijdens de middagpauze een drankje van 1,5 euro aankopen. De leerkracht betaalt dit contant voor zijn/haar klas.