Platteland

Heb je een goed idee voor het versterken, vernieuwen of verduurzamen van jouw stukje platteland? En heb je veel zin om daar samen met anderen uitvoering aan te geven? Voor bewoners, ondernemers, organisaties en lokale besturen in de provincie Antwerpen zijn er verschillende subsidieprogramma’s platteland gefinancierd door de provincie, Europa en Vlaanderen. 

Ieder jaar dragen in de provincie Antwerpen tientallen lokale besturen, plaatselijke verenigingen, organisaties en ondernemers met innovatieve projecten bij tot de ontwikkeling van een dynamisch platteland. In 2022 kunnen weer nieuwe initiatieven opstarten met de steun van het provinciebestuur, de Vlaamse overheid en de Europese Unie. Nieuwe projecten moeten voor 27 april online worden aangemeld. Veerkracht van dorpen, open ruimte en landbouwverbreding zijn de centrale thema’s. 

Na indiening bekijken de provinciale medewerkers voor welke subsidielijn je in aanmerking komt (Platteland Plus, Omgevingskwaliteit of LEADER) en welke verdere stappen je moet ondernemen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Lees je goed in en ga op zoek naar de juiste partners. 

Eind februari 2021 inspireerden en informeerden RURANT vzw en de provinciale dienst Platteland je in verschillende online infosessies. Na een algemene introductie over de verschillende subsidieprogramma´s (Omgevingskwaliteit, Platteland+ en LEADER) volgden er drie thematische sessies: open ruimte, veerkrachtige dorpen en korte keten en lokale landbouw. 

(Her)bekijk de inspiratiesessies hieronder