Aanleg overstromingsgebied aan de Laakbeek in Beerse

Laakbeek_beerse
Hier komt het nieuwe overstromingsgebied in Beerse

Inspraak bewoners bij de inrichting van het gebied

Uniek aan dit project is het feit dat de buurt meegeholpen heeft met het ontwerp van het overstromingsgebied. 

Via een bevraging op een tijdelijke projectsite gaf Beerse eerst aan of ze een overstromingsgebied in de wijk noodzakelijk vinden als maatregel tegen wateroverlast. Want de gevolgen van de klimaatverandering en van de toenemende bebouwing zijn ook in Beerse helaas zichtbaar. Het rapport van die bevraging (september 2019) kan je hier raadplegen.

In oktober en november werden er 2 bewonersavonden georganiseerd. Er kwamen heel wat zinvolle suggesties naar boven. Tussen de avonden door konden de bewoners online nog ideeën formuleren en elkaars ideeën versterken of becommentariëren.

De buren vinden privacy erg belangrijk. En wandelen doen ze het liefst op toegankelijke en veilige paden door het gebied, dan enkel op de dijken. Een ontwerp met compartimenten en hier en daar een ecologisch speel- of rustelement moet de natuurbeleving verhogen. In tegenstelling tot hinderlijke geuren of vuile overstorten... die in de toekomst resoluut moeten verdwijnen uit het gebied. 

De opkomst was hoog en de (participatieve) aanpak werd gesmaakt. Dat kan je zien in de onderstaande reportage. 

Plannen voor de toekomst

Het studiebureau is nu bezig met de ontwerpen van de buurt. In het kader van het vooronderzoek zal begin 2020 al het een en ander bewegen op het terrein (opmetingen, archeologisch onderzoek, ...). 

In juni volgt een infovergadering om het gekozen ontwerp voor te stellen. Daarna start de vergunningsperiode die tegen eind 2020 rond zou moeten zijn. De werken starten in 2021, en wie weet sluiten we dan in 2022 dit mooie samenwerkingsproject ook feestelijk af...

Logo_Co-Adapt