Provinciaal overstromingsgebied Babbelse Plassen

Panorama Babbelse Plassen, ,
Panorama van de Babbelse Plassen

 

In 2012 voltooide de provincie de aanleg van een overstromingsgebied langs de Babbelsebeek in Kontich. Deze maatregel past in een groter plan om de omgeving van de vallei van de Lachene- en Babbelsebeek te beschermen tegen wateroverlast bij extreme weersomstandigheden. In 2004 werd er reeds een pompstation gebouwd aan de monding met de Nete met een capaciteit van 2800 liter per seconde. In de toekomst zullen er nog bijkomende overstromingsgebieden aangelegd worden langsheen de Babbelsebeek.

Babbelse Plassen volgelopen
De Babbelse Plassen vangen water op

Een overstromingsgebied van 3,5 ha

De aanleg van de Babbelse Plassen is een duurzame oplossing om de wateroverlast in kelders en tuinen van het centrum van Lint tegen te gaan.

Er werden een aantal plasbermen aangelegd en oevers afgegraven om meer berging te creëren. Met als resultaat een groene long in de gemeente Kontich, met hart en ziel beheerd door vrijwilligers van Natuurpunt en lokale landbouwers.

Boskapelletjes Babbelse Plassen		,
Zicht vanuit een boskapelletje

Nog meer natuur

Niet alleen het overstromingsgebied en de bijhorende amfibiepoelen zijn het bezichtigen waard. Recent creëerde de provincie er, onder de vleugels van het Landschapspark Zuidrand, een fauna-akker met een prachtige bloemenmengeling. De lokale Natuurpunt-afdeling en de gemeente zorgden voor de aanplanting van het Langbos. Ook de eeuwenoude boskapelletjes blijven een prachtige blikvanger. 

Wist je dat dit plekje werd verkozen tot één van de vijftig 'buiten-gewone plekjes' van de provincie Antwerpen? 

Ontdek het zelf

Je kunt al dit moois ook met je eigen ogen komen bekijken. Vanaf de Boskapelweg loopt er een fiets- en wandelweg langs de twee Boskapelletjes naar het gebied. Streekvereniging Zuidrand stippelde ook een wandeling uit met de naam Boskapellenpad, die in aanmerking komt om wandeling van het jaar te worden.

De provincie Antwerpen stippelde een Veleau fietsroute uit die aan de Babbelse plassen passeert en ook de fietsostrade Antwerpen-Mechelen loopt vlak erlangs. Spring dus snel op je fiets en neem je picknickmand maar mee!