Plaslaar & Bogerse Plassen

Zicht op de grote plas met aan de overkant de vogelkijkwand (als je goed zoekt)

Plaslaar

In het voorjaar van 2012 beëindigde de provincie Antwerpen de aanleg van acht hectare overstromingsgebied op de Duwijkloop in Lier. Een maatregel die niet enkel de Lierenaars vrijwaart van natte voeten bij hevige regenval, maar meteen ook zorgt voor een mooi natuurgebied! Deze zone werd op een ecologische wijze ingericht met een meanderende waterloop en permanente poelen. Het gebied blijkt een populaire rustplek bij heel wat watervogels. Dankzij het fiets- en wandelpad kan iedereen van dit stukje natuur genieten. Aan de Plaslaar geven twee poorten toegang tot het gebied en ook aan de zijde van de KMO-zone is een ingang.

Vogelkijkwand en eyecatcher

Watervogels spotten doe je het beste van achter de vogelkijkwand. Die kwam er samen met een in het oog springende metaalsculptuur van een ijsvogel. Een initiatief uit het project Buurtstroom van Regionaal Landschap Rivierenland en provincie Antwerpen.

de Bogerse Plassen vanuit de lucht

Bogerse Plassen

Begin 2012 voltooiden we ook de aanleg van een overstromingsgebied langs de Lisperloop in Lier. Behalve droge voeten biedt deze investering ook voor natuur en buurtbewoners een grote meerwaarde. De zone is op ecologische wijze ingericht met een meanderende waterloop en permanente poelen. Een fiets- en wandelpad met zelfs een brug zorgen voor een aangenaam rustpunt in de stad. De Bogerse Plassen bereik je via de voetweg ter hoogte van de Kreeftstaat 75 in Lier.

Educatieve steiger en eyecatcher

Je oog wordt meteen getrokken door de metaalsculptuur van een libelle. Wat verderop kun je de waterbiotoop van de Bogerse Plassen van wel heel dichtbij ontdekken op de educatieve steiger. Deze realisaties kaderen binnen het project Buurtstroom van provincie Antwerpen en Regionaal Landschap Rivierenland.

Fietstip

Je ontdekt deze overstromingsgebieden al fietsend met de Veleau Overstromingsroute van provincie Antwerpen. Een aangename en leerrijke tocht.